На 04.12.2019 г. КФН публикува на интернет страницата си предупреждение относно зачестила активност на телефонни измами от нелицензирани инвестиционни посредници.

От КФН приканват при получаване на предложение от индивидуално лице за инвестиция на капиталовия пазар, първото да бъде направена проверка за истинността на посредника. На страницата на КФН могат да бъдат проверени имената на лицензираните инвестиционни посредници в „Регистри и справки“, „Електронен регистър и картотека“ – „Инвестиционни посредници“. Проверка на лицензираните инвестиционни посредници може да бъде направена и в Търговския регистър, както и в меню „Участници“ на интернет страницата на ФКИ.

КФН обръщат сериозно внимание за дружества с наименование „ИНТЕРНЕШАНЪЛ МЕНИДЖМЪНТ БРОКЕРС“ООД (предишно наименование „АЛТЕРНАТИВА ФАЙНEНШЪЛ“ ООД), „АЛТЕРНАТИВА ЕКУИТИС“ ЕООД, „ФАЙНЕНШЪЛ РИПОРТИНГ“ ЕООД, както и за всякакво друго дружество с наименование, което съдържа думата „алтернатива“. Всички изброени дружества НЕ РАЗПОЛАГАТ и НИКОГА НЕ СА РАЗПОЛАГАЛИ с лиценз да извършват дейност като инвестиционни посредници.

Целият текст на съобщението може да видите тук.